ویزا و اقامت تحصیلی آلمان
آلمان (به آلمانی: Deutschland) با نام رسمی جمهوری فدرال آلمان (به آلمانی: Bundesrepublik Deutschland)، نام بینالمللی روی نقشه “Germany” کشوری در قاره اروپا با پایتخت برلین است.
آلمان از شمال با دریای شمال، دانمارک و دریای بالتیک، از شرق با لهستان و جمهوری چک، از جنوب با اتریش و سوئیس و از غرب با فرانسه، لوکزامبورگ، بلژیک و هلند مرز دارد. جمعیت آن حدودا ۸4 میلیون نفر است. در سواحل و در غرب آلمان دمای متعادلی حاکم است، اما در شرق و در بایرن دمای هوا شدت بیشتری دارد لذا دارای تابستان گرم و زمستان سردی است.
در ادامه به مهمترین مطالب و تیترهای اصلی این نوشتار پرداخته می شود :
شرایط تحصیل به زبان انگلیسی در آلمان
مدارک موردنياز برای اخذ پذيرش جهت تحصيل در آلمان
شرایط و مدارک مورد نياز برای اخذ ویزای دانشجویی از سفارت آلمان در تهران
شرایط ومدارک لازم جهت اخذ بورسیه از آلمان
انواع بورسیه ها در آلمان
معرفی دانشگاه های برتر در آلمان
شهرهای مشهور آلمان
شرایط اخذ اقامت دائم در آلمان پس از اتمام تحصیل
کار دانشجویی در آلمان
نظام آموزشی در آلمان
هزینه تحصیل و زندگی در آلمان
دانشگاه های مورد تائید وزارت علوم در آلمان
دانشگاه های مورد تائید وزارت بهداشت در آلمان
معادل سازی مدارک دریافتی از آلمان در ایران
پزشکی در آلمان
خوابگاه ها در آلمان
کار و اقامت پس از تحصیل
بیمه دانشجویی در آلمان
مزایا و معایب تحصیل در آلمان
• شرایط تحصیل به زبان انگلیسی در آلمان
آلمان بعنوان کشوری صنعتی با شهریه رایگان به منظور تحصیل، هر ساله پذیرای دانشجویان ایرانی در مقاطع مختلف تحصیلی می باشد. تحصیل در تمام رشته ها در مقاطع تحصیلات تکمیلی به زبان انگلیسی وجود دارد، اما در مقطع کارشناسی معمولا تحصیل به زبان آلمانی ارائه می شود. نمره زبان مورد قبول در مقاطع تحصیلی مختلف و رشته های تحصیلی گوناگون متفاوت می باشد.
مدارک موردنياز برای اخذ پذيرش جهت تحصيل در آلمان
تحصیل در مقاطع تحصیلی آلمان هم به زبان آلمانی و هم انگلیسی امکان پذیر می باشد. در هر صورت شما باید سطح قابل قبولی از زبان (B) به سفارت و دانشگاه مقصد تحصیل ارائه دهید. در برخی از رشته ها لازم است اثبات کنید که در کشور خود قبولی دانشگاه های دولتی را دارا هستید. معمولا دانشجویانی که در دانشگاه های آزاد تحصیل کرده اند شرایط پذیرش سخت تری نسبت به دانشجویان دانشگاه های دولتی خواهند داشت. دقت کنید که شرایط هر فردی در هر رشته ای باید به صورت جداگانه توسط سازمان مهاجرتی کوچ بررسی شود و یک قانون کلی در مورد پذیرش دانشجویان در دانشگاه های آلمان وجود نخواهد داشت. ذکر این نکته قابل توجه است که برخلاف بسیاری از کشورها که تحصیل در ارشد مجدد در دانشگاه های خود را موجه نمی دانند، کشور آلمان از این امر بسیار استقبال می کند و بالطبع سفارت آلمان هم این قانون دانشگاه ها را رعایت خواهد کرد.
شرایط و مدارک لازم برای پذیرش تحصیلی در آلمان
مدارک مورد نیاز برای مقاطع مختلف تحصیلی با یکدیگر متفاوت است اما مهمترین این مدارک شامل موارد زیر می باشد:
- ارائه مدارک تحصیلی پیشین مورد تایید در آلمان
- ارائه مدارک هویتی
- ارائه پاسپورت معتبر
- ارائه مدرک زبان آلمانی یا انگلیسی بسته به نیاز دانشگاه و رشته
- ارائه نامه پذیرش از دانشگاه یا موسسه آموزشی در آلمان
- ارائه تمکن مالی برای طول دوره
- ارائه بیمه دانشجویی
- دو قطعه عکس
- خلاصه و چکیده (Abstract) از پایاننامه فوقلیسانس
- رزومه
- سوابقكاري
- توصیهنامه کار از شرکت
- توصيه نامه اساتید
- دورهها،Certificate هايي كه در زمينه كاري خود گذراندهايد، لوح تقدير و . . .( سازمان مهاجرتی کوچ در زمینه اخذ گواهینامه های معتبر بین المللی و گواهی شرکت در دوره های مختلف، جهت ارتقا رزومه شما، در کنار شماست.)
Publications ، مقالات چاپشده (Published) در ژورنالها و کنفرانسهای داخلی و بینالمللی با نمایه آی اس آی (درصورت موجود بودن) در زمینه چاپ مقالات و نگارش گتاب در رشته های متنوع تحصیلی می توانید از خدمات سازمان مهاجرتی تدبیرساز در تکمیل و تقویت سابقه پژوهشی خود بهره بگیرید.
- مدرك زبان معتبر
برای بررسی درخواست پذیرش از دانشگاه های آلمان معمولا دو روش وجود دارد یکی اقدام مستقیم از طریق دانشگاه مدنظر و روش دیگر اقدام از طریق سایت یونی اسیست می باشد.
یونی اسیست سازمانی هست که کار بررسی اولیه مدارک متقاضیان گرفتن پذیرش از بعضی دانشگاههای آلمان رو انجام میدهد. یونی اسیست تنها بررسی اولیه مدارک متقاضی را برعهده دارد تا پیش شرط های مورد نیاز موجود برای رشته مد نظرمتقاضی را بررسی نماید. تصمیم صدور پذیرش نهایی توسط اساتید دانشکده دانشگاه مورد نظر صورت می گیرد. برای بررسی شیوه پذیرش دانشگاه می توانیداز طریق صفحه مربوط به رشته مورد نظردر سایت دانشگاه یا از طریق سایت daad اطلاعات مربوط به رشته را پیگیری کنید.
شرایط و مدارک مورد نياز برای اخذ ویزای دانشجویی از سفارت آلمان در تهران
با دریافت ویزای آلمان میتوانید بدون محدودیت حین تحصیل و در تعطیلات تحصیلی به تمام کشورهای عضو اتحادیه اروپا (مانند فرانسه، اسپانیا، سوئیس، ایتالیا و…) سفر کنید و از تجربه اروپاگردی در کنار تحصیل لذت ببرید. یکی از طولانی ترین پروسه های اخذ ویزای تحصیلی بخصوص در مقطع کارشناسی در بین کشورهای اروپایی ویزای تحصیلی کشور آلمان می باشد، چرا که معمولا دانشجویان ایرانی بسیاری، دانشگاه های آلمان را جهت تحصیل انتخاب می کنند. برای کوتاه کردن پروسه اخذ ویزای خود با سازمان مهاجرتی کوچ تماس حاصل فرمایید.
بدین منظور ابتدا باید برای تایید مدارک خود به سفارت آلمان در ایران مراجعه کنید.
کپی های ترجمه مدارک و کپی اصل مدارک تحصیلی ایرانی خود را که به تأیید وزارت دادگستری و وزارت امور خارجه ایران رسیده باشد برای تایید به سفارت آلمان ببرید.
توجه داشته باشید که در زمان هایی که پایان مهلت پذیرش دانشگاه های آلمان نزدیک است، تأیید کپی مدارک خود را زودتر انجام داده و به زمان کوتاه باقی مانده به مرحله پذیرش موکول نفرمایید.
مدارک مورد نیاز جهت اخذ ویزا
1- اصل فارسی تمام مدارک
2 – ترجمه رسمی مدارک فارسی با مهر تایید دادگستری و وزارت امور خارجه
3- صفحه اول گذرنامه ( گذرنامه باید قبل از کپی گرفتن امضاء شده باشد)
4- مدارک زبان مؤسسه آموزش زبان آلمانی
5- مدرک دیپلم: ریز نمرات و مدرک پایانی
6- مدرک کالج / پیش دانشگاهی: ریز نمرات و مدرک پایانی
7- مدرک مبنی بر قبولی در کنکور سراسری
8- مدرک کارشناسی: ریز نمرات و مدرک پایانی
9- مدرک کارشناسی ارشد: ریز نمرات و مدرک پایانی و مدرک دکترا (در صورت موجود بودن)
10- رزومه
11- نامه ی پذیرش
12- انگیزه نامه
13- عکس جدید با پس زمینه ی روشن که قدیمی تر از ۶ ماه نباشد
14- شناسنامه
15- تمکن مالی به زبان انگلیسی از حساب بانکی به اسم شخص متقاضی
16- مدرک زبان
17- هشتاد یورو پول نقد (ریال پذیرفته نمیشود)
سفارت آلمان دارای قرارداد همکاری با شرکت خدماتی ویزامتریک (شرکت رهیاب گذر آرتا) می باشد. در این راستا، ویزامتریک در امر آماده سازی درخواست روادید و ارائه آن و همچنین عودت گذرنامه همکاری می کند. ,سامانه اینترنتی ویزامتریک را میتوانید در لینک https://www.visametric.com/iran/Germany/fa بیابید.
لازم به ذکر است برخی از شهرهای آلمان از دانشجویان بین المللی می خواهند تا مبلغ حدودا 11 هزار یورو در بانک های آن شهر بلوکه کنند تا نشان دهنده ی توانایی مالی دانشجو برای امرارمعاش باشد. این حساب مسدود شده نوع خاصی از حساب بانکی دانشجویان بین المللی در آلمان است تا بتوانند مبلغ مورد نیاز خود را برای تأمین هزینه های زندگی به مدت یک سال واریز کرده و به عنوان اثبات منابع مالی هنگام درخواست ویزای دانشجویی آلمان ارائه کنید.
به محض دریافت نامه پذیرش دانشگاه باید حساب بلوکه را باز کنید. شایان ذکر است زمانی که دانشجو ترم اول خود را در آلمان شروع می کند، می تواند مبلغ ۸۶۰ یورو در ماه برداشت کند.
استان های آلمان که تحصیل در آن ها نیازی به بلوکه شدن حساب بانکی دانشجو ندارد:
Wuppertal
Wirsbaden
Weimar
Ulm
Tubingen
Stuttgart
Trier
Senftenberg
Rosenheim
Regensburg
Osnabruck
Monchengladbach
Mittweida
Koblenz
Kiel
Karlsruhe
Jena
Hildesheim
Hanover(Region)
Hamburg
Garmisch
Freising
Freiburg
Frankfurt
Essen
Duren
Dresden
Clausthal
Chemnitz
Bremen
Bonn
Berlin
Bamberg
Augsburg
Aachen
نمونه ای از وب سایت های یاری دهنده جهت افتتاح حساب بلوکه برای دانشجویان بین اللملی در Fintiba Web App به آدرس https://www.fintiba.com/introducing-the-new-fintiba-web-app/ قابل مشاهده می باشد.
مدت زمان انتظار برای وقت مصاحبه سفارت در ویزاهای مختلف آلمان
6 هفته | پیوست به خانواده |
3 تا 4 هفته | دارندگان بورسیه تحصیلی ، فرصت مطالعاتی ، دوره دکترا (شامل دارندگان قرارداد کار نیز میشود)، فوق لیسانس با مدرک زبان |
بیش از 12 ماه | سایر اقامتهای دانشجویی، مدرسه و یا دوره یادگیری زبان |
بیش از 12 ماه | جستجوی شغل ، ارزشیابی صلاحیت فنی-حرفه ای کسب شده در خارج ، آموزش فنی-حرفه ای |
3 تا 4 هفته | کارت آبی اتحادیه اروپا، قراردادکار با موافقت اولیه اداره کار آلمان |
مصاحبه
مصاحبه در سفارت آلمان در ایران معمولا حدودا پانزده دقیقه به طول می انجامد که شامل بازرسی مدارک، گرفتن اثر انگشت و پرسش چند سوال از شما می باشد.
سوالاتی که از شما پرسیده می شود عموما یک یا چند تا از سوالات زیر است. امکان دارد که هر کدام از این سوالات از شما به زبان تحصیل (آلمانی و یا انگلیسی) پرسیده شود پس آماده باشید.
- چرا کشور آلمان را انتخاب کردید؟
- چرا این رشته را انتخاب کرده اید؟ در مورد رشته ای که قصد خواندن آن را دارید مختصر توضیح دهید. چرا این رشته را در ایران ادامه نمیدهید ؟
- بعد از اتمام تحصیل در آلمان چه هدفی دارید ؟
- دلیل فاصله زمانی بین دومقطع تحصیلی (در صورت وجود ) چیست؟
- آیا کسی را در آلمان دارید ؟
- آیا قبلا به آلمان و یا کشور های اتحادیه اروپا سفر کردهاید ؟ چه سالی ؟
- مخارج خود را چگونه تامین می کنید ؟
- از کی شروع به یادگیری زبان آلمانی کرده اید ؟
- با چه کسانی زندگی می کنید ؟
- چند خواهر یا برادر دارید؟
- خواهران و برادرانتان مجرد هستند یا متاهل؟
- پدر و مادر شما چه کار می کنند ؟
چنانچه در خصوص جزییات مدارک و سوالات محتمل در مصاحبه خود سوالی دارید سازمان مهاجرتی کوچ آماده پاسخگویی به تمامی سوالات شما عزیزان می باشد.
شرایط ومدارک لازم جهت اخذ بورسیه از آلمان
متقاضیان تحصیل در اروپا معمولا چندین هدف یکسان را دنبال می کنند.
به دلیل تحصیل رایگان، هزینه های زندگی پایین تر و مسافت کمتر از ایران و بازار کار مناسب در آلمان، اغلب دانشجویان ایرانی، کشورهای اروپایی همچون آلمان، ایتالیا و اتریش را بعنوان کشور رویایی خود برای رسیدن به اهداف بلند مدت خود بر میگزینند.
انواع بورسیه ها در آلمان
دانشجویانی که بعد از پایان تحصیل، قصد یافتن شغل و نهایتا اقامت کشور موردنظر را دارند، ترجیح میدهند کشورهایی را برای تحصیل برگزینند که از شرایط مساعد اقتصادی برخوردار بوده و این امکان را فراهم آورد که پس از پایان تحصیلات دانشگاهی و یا در حین تحصیل، شغلی پیدا کرده و هزینه های زندگی خود را تامین نمایند. از آنجاییکه کشور آلمان قطب اصلی اقتصاد اروپا و از ثروتمندترین کشورهای اروپا به شمار می آید، در راس چنین انتخابی قرار دارد. بورسیه های تحصیلی در آلمان در دو گروه زیر قرار می گیرند:
بورسیه های دولتی
- بورسیه DAAD: این بورسیه که از آشناترین انواع بورسیه تحصیلی آلمان در میان ایرانیان است، در تمام مقاطع تحصیلی و برای دانشجویان بین المللی ارائه می شود.
- بورسیه اراسموس: بورسیه اراسموس برای کلیه دانشجویان بین المللی در محدوده اتحادیه اروپا ارائه میشود و قابل انتقال به دانشگاه های مختلف در کشورهای مختلف اروپایی می باشد.
- بورسیه پزشکی: این بورسیه که خود از انواع بورسیه تحصیلی آلمان است، توسط برخی از دانشگاه ها به دانشجویان بین المللی داده می شود.
بورسیه های غیردولتی
- بورسیه تحصیلی هاینریش بل
- بورسیه تحصیلی کنراد آدناور
- بورسیه کورت هانسن
- بورسیه تحصیلی ماویستا (MAWISTA)
- بورسیه تحصیلی اشتیپندیوم (STIPENDIUM)
- بورسیه انجمن هلمهولتز
- فرصت مطالعاتی هومبولت
- فرصت مطالعاتی بین المللی ماری کوری
- بورسیه دوره فوق دکترا فلوشیپ انشتین
برای مطلع شدن از شرایط حاکم در انواع بورسیه ها با سازمان مهاجرتی کوچ تماس حاصل فرمایید.
بالاترین میزان حضور اتباع خارجی در ایالتهای برلین، هامبورگ، هسن و بادن-وورتمبرگ است. در مناطق دیگر، اتباع خارجی کمتر از ۲ درصد جمعیت را تشکیل میدهند. حدود ۱۹٪ جمعیت آلمان را مهاجرین تشکیل می دهند و بالاترین میزان مهاجران را هامبورگ به خود اختصاص داده است. جامعه مهاجر آلمان را عمدتا قزاقها، لهستانیها، ترک تباران، روسها و ایتالیایی ها تشکیل می دهند.
برلین پایتخت و بزرگترین شهر آلمان و همچنین پر جمعیت ترین شهر در آلمان، ششمین منطقه پر جمعیت شهری در اتحادیه اروپا نام گرفته است. دومین شهر بزرگ آلمان هامبورگ است و وسیعترین ایالت فدرال درجنوب آلمان می باشد. فرانکفورت هم قرارگاه بانک مرکزی اروپا و مهمترین شهر اقتصادی قاره اروپا است و به دلیل دارا بودن نمایشگاه در جهان شهرت پیدا کرده است.
شرایط اخذ اقامت دائم در آلمان پس از اتمام تحصیل
بسیاری از دانشجویان بین المللی که از طریق تحصیل در آلمان وارد این کشور می شوند، از آن به عنوان کشوری با بازار کار مناسب یاد می کنند و با تقویت رزومه تحصیلی و کاری خود بلافاصله بعد از تحصیل جذب بازار کار می شوند. عده ای دیگر برای تمدید اقامت در آلمان راه های مختلفی را انتخاب می کنند که اهم آن ها به شرح زیر است:
- اجازه اقامت 18 ماهه پس از تحصیل در آلمان
- اجازه اقامت از طریق ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر تحصیلی
- اجازه اقامت از طریق کار در کشور آلمان
- اجازه اقامت از طریق ازدواج در آلمان
- اجازه اقامت از طریق درخواست پناهندگی در آلمان
- اجازه اقامت از طریق کارآفرینی و ثبت شرکت در آلمان
- اجازه اقامت از طریق سرمایه گذاری در بخش های مختلف
برای دریافت مشاوره دقیق تر برای انتخاب روش مناسب خود برای مهاجرت با سازمان مهاجرتی کوچ تماس حاصل فرمایید.
• کار دانشجویی در آلمان
دانشجویان بین المللی در آلمان به طور قانونی اجازه 120 روز کار تمام وقت یا 240 روز کار نیمه وقت در طول یکسال تحصیلی را دارند. معمولا این کارها در ماه های ابتدایی ورود شامل کارهای تخصصی نمی باشد، بلکه دانشجویان غالبا در زمینههایی مانند آموزش زبان انگلیسی، کار در داخل دانشگاه (کتابخانه، بخش کمک به دانشجویان بینالمللی و…)، راهنمای گردشگری (هر سال گردشگران بسیاری وارد آلمان میشوند)، انجام کارهای خدماتی در رستورانها، هتلها و… در آلمان فعالیت میکنند.
ویزای همراه در آلمان
دانشجویان متاهلی که قصد تحصیل در آلمان و به همراه بردن همسر و فرزندان خود را دارند، باید توجه داشته باشند که معمولا ویزای همراه برای این کشور به ندرت و تحت شرایط خاصی صادر می شود. البته نکاتی در این بین وجود دارد که ممکن است شما را قادر به دریافت ویزای همراهان کند لذا ضروری است قبل از هرگونه اقدامی جهت دریافت ویزای تحصیلی با کارشناسان خبره سازمان مهاجرتی کوچ در این امر مشورت نمایید.
سازمان مهاجرتی کوچ نه تنها در مراحل دریافت ویزا بهترین مشاوره ها را در خدمت شما قرار می دهد بلکه با استفاده از مشاوران توانمند قادر به دریافت پذیرش جهت بورسیه تحصیلی در مقاطع مختلف می باشد، حتی برای کسانی که رزومه قوی ای ندارند و ناامید از دریافت بورسیه تحصیلی هستند. سازمان مهاجرتی کوچ در زمینه های تقویت رزومه، نگارش مقاله، ارائه سرتیفیکیت و گواهینامه دوره های مختلف در تمام مراحل اقدام همراه متقاضیان می باشد.
• نظام آموزشی دانشگاهی در آلمان
Diplom – Vorprürung یا Zwischenprüfung شامل حداقل ۴ و نیم سال تحصیلات پایه که فقط منجر به ادامه تحصیل در دوره بعدی دانشگاهی است و مجوزی برای بازار کار محسوب نمیشود. این دوره شامل دروس عملی و نظری است؛
Diplom Ing.I (GH) – Diplom (FH) – Diplom Ing. (FH) این مدارک در مدارس عالی فنی (FH) یا مجتمعهای آموزش عالی(GH) اعطا میشوند. دوره اصلی حداقل شامل 4.5 است که بعد از گذراندن دوره پایه (Diplom – Vorprürung) و یک دوره کارآموزی آغاز میشود. در پایان، دانشجو پایان نامه تحصیلی را نیز ارائه میدهد.
دوره Bachelor مبتنی بر نظام جدید تحصیلی در کشور آلمان است و در دانشگاه ها و مدارس عالی و مدارس عالی فنی ارائه میشود. شامل ۳ یا ۴ سال تحصیل پس از دوره متوسطه و گذراندن ۱۸۰ تا ۲۴۰ واحد اروپایی (ECTS) است.
دوره Master در نظام جدید آموزشی کشور آلمان وجود دارد و شامل ۲ سال تحصیل پس از دوره کارشناسی و گذراندن هر سال ۶۰ واحد اروپایی (ECTS) است. در کل دوره های کارشناسی و کارشناسی ارشد (۵ ساله) در مجموع باید ۳۰۰ واحد ECTS گذرانده شود.
Diplom Ing. II (GH) – Diplom – Diplom Ing – Magister Artium دورههای پیوسته حداقل ۱۲ نیم سال (با احتساب دوره پایه) طول میکشد. این دورهها در دانشگاهها گذرانده میشوند که با امتحانات نهایی و پایان نامه تحصیلی همراه است.
Doktor (Dr.) Doktor Ingenieur (Dr.Ing )برای ورود به این دوره معدل خوب مورد نیاز است. کسانی که مدارک کارشناسی ارشد را خارج از کشور آلمان گرفتهاند، اغلب دروس جبرانی و امتحاناتی میگذرانند. سپس یکی از استادان به دانشجو پیشنهاد پژوهش میدهد یا پیشنهاد دانشجو را بررسی میکند. بعد از موافقت اجازه شروع پژوهش به دانشجو داده میشود. دوره دکترا در آلمان فقط پژوهشی است و سه تا پنج سال طول میکشد. نوشتن پایان نامه و دفاع موفقیتآمیز از آن و سپس انتشار پایان نامه دکترا، همچنین امتحانات شفاهی از دروس اصلی مربوط به پژوهش، مراحل پایانی این دوره است.
نحوه ارزشیابی مدارک تحصیلی
۱. مدارک Diplom – Vorprüfung وُ Zwischenprüfung با شرط داشتن دیپلم دبیرستان، “کاردانی” ارزشیابی میشود.
۲. مدارک (Diplom Ingenieur I (GH) – Diplom (FH) – Diplom Ingenieur (FH) صادره از کلیه مدارس عالی فنی و مجتمعهای آموزش عالی که منجر به اخذ دیپلم (I) میشود، “کارشناسی” ارزشیابی میشود.
۳. مدارک Bachelor صادره ار دانشگاه ها و مدارس عالی فنی “کارشناسی” ارزشیابی میشود.
۴. مدارک Master صادره از دانشگاه ها و مدارس عالی فنی با شرط داشتن کارشناسی و گذراندن پایان نامه، “کارشناسی ارشد” ارزشیابی میشود. تبصره: دوره های Master با طول تحصیل کمتر از ۲ سال با شرط بررسی کیفی ارزشیابی می گردد.
۵. مدارک (Diplom Ingenieur II (GH)-Diplom-Diplom Ingenieur-Magister Artium (MA صادره از کلیه دانشگاهها، مجتمعهای آموزش عالی و دانشگاههای آموزش عالی هنر که منجر به اخذ دیپلم (II) میشود “کارشناسی ارشد پیوسته” ارزشیابی میشود.
۶. مدارک (Doktor Ingenieur (Dr. Ing. و (Doktor (Dr با شرط داشتن کارشناسی ارشد، “دکترا” ارزشیابی میشود.
تبصره: مدارک دانشگاههای خصوصی آلمان که توسط وزارت فرهنگ این کشور در زمان شروع تحصیلات تأیید شده، در سطح دوره مورد تأیید ارزشیابی میشود.
هزینه تحصیل و زندگی در آلمان
هزینه سالیانه تحصیل در دانشگاه های دولتی آلمان معمولا رایگان است و تنها مبلغ ناچیزی سالیانه بعنوان semester contribution دریافت می شود.
یکی از مزیت های تحصیل در آلمان این است که حمل و نقل دانشجو در شهر محل سکونت و کلیه شهرهای اطراف رایگان میباشد که باعث میشود
هزینه زندگی ماهیانه در شهرهای دانشجویی آلمان بسته به سبک زندگی دانشجویی حدودا 850 یورو ماهیانه می باشد که در یک سال دانشجویان تقریبا به 10 هزار یورو برای پوشش هزینه های زندگی نیاز دارند.
دانشگاه های مورد تائید وزارت علوم در آلمان
آلمان
(گروه الف(ممتاز
- Charite- Universitatsmedizin Berlin صرفا در رشته های مرتبط با وزارت علوم
- Eberhard Karl’s Universität Tübingen
- Freie Universität Berlin
- Humboldt-Universität zu Berlin
- Johann Wolfgang Goethe-Universität Frankfurt am Main
- Julius-Maximilians- Universität Würzburg
- Justus-Liebig-Universität Giessen
- KIT- Karlsruher Institut für Technologie (Universität Karlsruhe نام قدیم)
- Leibniz Universität Hannover
- Ludwig-Maximilians-Universität München
- Martin- Luther-Universität Halle-Wittenberg
- Philipps-Universität Marburg
- Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen
- Ruhr-Universität Bochum
- Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg
- Technische Universität Berlin
- Technische Universität Darmstadt
- Technische Universität Dresden
- Technische Universität München
- Technische Universität Braunschweig
- Universität Bayreuth
- Universität Bonn
- Universität Bremen
- Universität des Saarlandes
- Universität Duisburg-Essen
- Universität Erlangen-Nürnberg
- Universität Freiburg
- Universität Göttingen
- Universität Hamburg
- Universität Hohenheim
- Universität Jena
- Universität Konstanz
- Universität Leipzig
- Universität Mainz
- Universität Mannheim
- Universität Münster
- Universität Regensburg
- Universität Stuttgart
- Universität Ulm
- Universität zu Kiel
- Universität zu Köln
دانشگاه ها ومدارس عالي هنري آلمان (صرفاً در رشتههای هنری)
- Akademie der Bildenden Künste München
- Akademie der Bildenden Künste Nürnberg
- Bauhaus-Universität Weimar
- Folkwang Universität der Künste
- Hochschule für Grafik und Buchkunst Leipzig
- Hochschule für Künste Bremen
- Hochschule für Musik Franz Liszt Weimar
- Kunstakademie Düsseldorf
- Kunsthochschule Mainz
- Staatliche Akademie der Bildenden Künste Stuttgart
- Staatliche Kunstschule für Textilindustrie Plauen
- Universitat der Kunste Berlin
گروه ب (خوب)
- Bergische Universität Wuppertal
- Heinrich Heine Universität Düsseldorf
- Otto von Guericke Universität Magdeburg
- Technische Universität Chemnitz
- Technische Universität Dortmund
- Technische Universität Hamburg (Technische Universität Hamburg-Harburg(نام قدیم
- Technische Universität Ilmenau
- Technische Universität Kaiserslautern
- Universität Greifswald
- Universität Paderborn
- Universität Passau
- Universität Potsdam
- Universität Rostock
- Universität Siegen
- Universität Bielefeld
- WHU – Otto Beisheim School of Management صرفا در رشته های حسابداری و مالی
دانشگاه ها و مدارس عالی هنری (صرفاً در رشتههای هنری)
- Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle
- Hochschule für Bildende Künste Braunschweig
- Hochschule für bildende Künste Hamburg
- Hochschule für Gestaltung Offenbach am Main
- Hochschule für Musik und Theater “Felix Mendelssohn Bartholdy” Leipzig
- Hochschule für Musik, Theater und Medien Hannover
- Kunsthochschule für Medien Köln
- Kunsthochschule Kassel
- Staatliche Akademie der Bildenden Künste Freiburg
- Staatliche Akademie der Bildenden Künste Karlsruhe
- Staatliche Hochschule für Bildende Künste – Städelschule
- Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart
گروه ج (متوسط)
- Beuth Hochschule für Technik Berlin
- Brandenburg Technische Universität Cottbus-Senftenberg
- Carl von Ossietzky Universität Oldenburg
- Ernst-Abbe-Hochschule Jena – University of Applied Sciences
- Europa- Universität Viadrina Frankfurt (Oder)
- Europa-Universität Flensburg
- Fachhochschule Aachen
- Fachhochschule Bielefeld
- Fachhochschule Bingen
- Fachhochschule Brandenburg
- Fachhochschule Dortmund
- Fachhochschule Erfurt
- Fachhochschule Flensburg
- Fachhochschule Kiel
- Fachhochschule Lübeck
- Fachhochschule Münster
- Fachhochschule Potsdam
- Fachhochschule Schmalkalden
- Fachhochschule Stralsund
- Fachhochschule Südwestfalen
- Fachhochschule Westküste, Hochschule für Wirtschaft und Technik
- Frankfurt University of Applied Sciences
- HafenCity Universität Hamburg
- Hochschule Aalen – Technik und Wirtschaft
- Hochschule Albstadt-Sigmaringen
- Hochschule Anhalt – Anhalt University of Applied Sciences
- Hochschule Biberach – Hochschule für Architektur und Bauwesen, Betriebswirtschaft und Biotechnologie
- Hochschule Bochum – University of Applied Sciences
- Hochschule Bonn-Rhein-Sieg, University of Applied Sciences
- Hochschule Braunschweig/Wolfenbüttel, Ostfalia Hochschule für angewandte Wissenschaften
- Hochschule Bremen
- Hochschule Bremerhaven
- Hochschule Darmstadt
- Hochschule der Medien Stuttgart
- Hochschule Düsseldorf
- Hochschule Emden/Leer
- Hochschule Esslingen
- Hochschule Fulda – University of Applied Sciences
- Hochschule für angewandte Wissenschaft und Kunst, Fachhochschule
- Hochschule für angewandte Wissenschaften – Fachhochschule Ansbach
- Hochschule für angewandte Wissenschaften – Fachhochschule Aschaffenburg
- Hochschule für angewandte Wissenschaften – Fachhochschule Rosenheim
- Hochschule für angewandte Wissenschaften – Fachhochschule Weihenstephan-Triesdorf
- Hochschule für angewandte Wissenschaften Augsburg – University of Applied Sciences
- Hochschule für angewandte Wissenschaften Coburg
- Hochschule für Angewandte Wissenschaften Hamburg
- Hochschule für Angewandte Wissenschaften Hof
- Hochschule für angewandte Wissenschaften Kempten
- Hochschule für angewandte Wissenschaften München
- Hochschule für angewandte Wissenschaften Würzburg-Schweinfurt
- Hochschule für angewandte Wissenschaften, Fachhochschule Neu-Ulm
- Hochschule für Forstwirtschaft Rottenburg
- Hochschule für Gestaltung Schwäbisch Gmünd
- Hochschule für nachhaltige Entwicklung Eberswalde
- Hochschule für Technik Stuttgart
- Hochschule für Technik und Wirtschaft Berlin
- Hochschule für Technik und Wirtschaft des Saarlandes
- Hochschule für Technik und Wirtschaft Dresden
- Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur Leipzig
- Hochschule für Technik, Wirtschaft und Medien Offenburg
- Hochschule für Wirtschaft und Recht Berlin
- Hochschule für Wirtschaft und Umwelt Nürtingen-Geislingen
- Hochschule Furtwangen – Informatik, Technik, Wirtschaft, Medien, Gesundheit
- Hochschule Hamm-Lippstadt
- Hochschule Hannover
- Hochschule Harz, Hochschule für angewandte Wissenschaften (FH)
- Hochschule Heilbronn, Technik, Wirtschaft, Informatik
- Hochschule Kaiserslautern (University of Applied Sciences)
- Hochschule Karlsruhe – Technik und Wirtschaft
- Hochschule Koblenz
- Hochschule Konstanz Technik, Wirtschaft und Gestaltung
- Hochschule Landshut – – – Hochschule für angewandte Wissenschaften
- Hochschule Ludwigshafen am Rhein
- Hochschule Magdeburg-Stendal
- Hochschule Mainz
- Hochschule Mannheim
- Hochschule Merseburg
- Hochschule Mittweida, University of Applied Sciences
- Hochschule Neubrandenburg – University of Applied Sciences
- Hochschule Niederrhein
- Hochschule Nordhausen
- Hochschule Osnabrück
- Hochschule Ostwestfalen-Lippe
- Hochschule Pforzheim – Gestaltung, Technik, Wirtschaft und Recht
- Hochschule Ravensburg-Weingarten
- Hochschule Reutlingen, Hochschule für Technik- Wirtschaft-Informatik-Design
- Hochschule RheinMain, RheinMain University of Applied Sciences Wiesbaden, Rüsselsheim
- Hochschule Rhein-Waal – University of Applied Sciences
- Hochschule Ruhr West- University of Applied Sciences
- Hochschule Trier – Trier University of Applied Sciences
- Hochschule Ulm Technik, Informatik und Medien
- Hochschule Wismar – University of Applied Sciences: Technology, Business and Design
- Hochschule Worms, University of Applied Sciences
- Hochschule Zittau/Görlitz
- Jade Hochschule – Wilhelmshaven/Oldenburg/Elsfleth
- Leuphana Universität Lüneburg
- Ostbayerische Technische Hochschule Amberg-Weiden
- Ostbayerische Technische Hochschule Regensburg
- Pädagogische Hochschule Freiburg
- Pädagogische Hochschule Heidelberg
- Pädagogische Hochschule Karlsruhe
- Pädagogische Hochschule Ludwigsburg
- Pädagogische Hochschule Schwäbisch Gmund
- Pädagogische Hochschule Weingarten
- Technische Hochschule Deggendorf
- Technische Hochschule Ingolstadt
- Technische Hochschule Köln (Fachhochschule Köln نام قدیم)
- Technische Hochschule Mittelhessen – THM
- Technische Hochschule Nürnberg Georg Simon Ohm
- Technische Hochschule Wildau (FH)
- Technische Universität Bergakademie Freiberg
- Technische Universität Clausthal
- Universität Augsburg
- Universität der Bundeswehr Hamburg
- Universität der Bundeswehr München
- Universität Erfurt
- Universität Hildesheim
- Universität Kassel
- Universität Koblenz.Landau
- Universität Osnabruck
- Universität Trier
- Universität zu Lübeck
- Universität Bamberg
- Westfälische Hochschule Gelsenkirchen, Bocholt, Recklinghausen
- Westsächsische Hochschule Zwickau
دانشگاه ها و مدارس عالی هنری آلمان (صرفاً در رشتههای هنری و تا سطح کارشناسی ارشد)
- Alanus Hochschule für Kunst und Gesellschaft
- Fachhochschule Ottersberg
- Filmuniversitat Babelsberg Konrad Wolf
- Freie Akademie für Schauspiel und Gestaltung
- Freie Kunst Akademie
- Hochschule der bildenden Künste Essen
- Hochschule der Bildenden Künste Saar
- Hochschule für Bildende Künste Dresden
- Hochschule für Music Saar تا مقطع دکتری و با شرط بررسی کیفی Musikpädagogik صرفاً در رشته
- Kunstakademie Münster
- Kunsthochschule Berlin-Weißensee
- Muthesius Kunsthochschule
- Staatliche Hochschule für Gestaltung Karlsruhe
دانشگاههای خصوصی معتبر صرفاً تا سطح کارشناسی ارشد
- EBS Universität für Wirtschaft und Recht
- ESMT European School of Management and Technology
- Frankfurt School of Finance & Management
- SRH Hochschule Berlin
- SRH Hochschule Heidelberg
- Steinbeis University Berlin
• دانشگاه های مورد تایید وزارت بهداشت در آلمان
1. Albert Ludwigs University Freiburg
2. Bielefeld University
3. Charite University Medicine Berlin
4. Chemnitz University of Technology
5. Christian Albrechts University Zu Kiel
6. Eberhard Karls University Tubingen
7. Free University Berlin
8. Friedrich Alexander University Erlangen Nurnberg
9. Goethe University Frankfurt
10. Gottfried Wilhelm Leibniz University Hannover
11. Hannover Medical School
12. Humboldt University Zu Berlin
13. Jacobs University
14. Johannes Gutenberg University Mainz
15. Julius Maximilians University Wurzburg
16. Justus Liebig University Giessen
17. Ludwig Maximilians University Munchen
18. Martin Luther University Halle Wittenberg
19. Otto von Guericke University of Magdeburg
20. Philipps University Marburg
21. Rheinische Friedrich Wilhelms University Bonn
22. Ruhr University Bochum
23. Ruprecht Karls University Heidelberg
24. RWTH Aachen University
25. Technical University of Munich
26. Technische University Dresden
27. Technology University Dortmund
28. TU Dresden
29. University Bonn
30. University des Saarlandes
31. University Dusseldorf
32. University Frankfurt am Main
33.University of Cologne
34. University of Duisburg Essen
35. University of Gottingen
36. University of Greifswald
37. University of Hamburg
38. University of Konstanz
39. University of Jena
40. University of Leipzig
41. University of Lubeck
42. University of Munich
43. University of Regensburg
44. University of Tubingen
45. University of Wurzburg
46. University Ulm
47. Westfalische Wilhelms University Munster
48. Witten Herdecke University
• معادل سازی مدارک دریافتی از آلمان در ایران
دانشجویانی که مدرک تحصیلی خود را از مراکز آموزشی خارج از کشور دریافت کرده اند باید به اداره کل دانش آموختگان وزارت علوم به آدرس http://grad.saorg.ir/ مراجعه نمایند. همچنین لازم به توضیح است که بررسی و ارزشيابی مدارک مربوط به رشتههای پزشکی و پيراپزشکی به عهده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی میباشد. جهت ارزشیابی مدارک، ضروری است متقاضیان نسبت به تشکیل پرونده الکترونیکی از طریق پورتال سامانه سجاد به نشانی https://portal.saorg.ir/ اقدام نمایند. متقاضیان می توانند جهت ثبت نام اولیه به نشانی https://portal.saorg.ir/registration-the-applicant مراجعه و پس از انجام ثبت نام، جهت تشکیل پرونده الکترونیکی در اداره کل امور دانش آموختگان به منظور ارزشیابی مدارک تحصیلی خارجی به بخش خدمات سامانه مراجعه نمایند. شایان ذکر است فرآیند ثبت نام همراه با جزئیات تکمیلی در بخش راهنمای استفاده از سامانه در سایت مذکور قابل مشاهده می باشد . با توجه به تغییراتی که در طول سالیان مختلف در ضوابط و مقررات ارزشیابی مدارک دانش آموختگان خارج از کشور صورت پذیرفته است، از دانش آموختگان محترمی که قصد ارزشیابی مدارک خود را دارند تقاضا می شود به سایت های ذکر شده مراجعه فرمایند وپس از مطالعه ضوابط و مقررات ارزشیابی مدارک، متناسب با زمان شروع تحصیل خود و کشوری که در آن تحصیل نموده اند اقدام به پیگیری برای ارزشیابی مدارک خود نمایند.
پزشکی در آلمان
تفاوت عمده ای که بین پزشکی در ایران و آلمان وجود دارد این است که در آلمان در رشته پزشکی، دانشجو باید پس از گذراندن یک دوره2-3ساله تحصیلی علوم پایه که در آن دروس پایه مانند زیست شناسی، شیمی، آناتومی، بیوشیمی و فیزیک تدریس میشوند موفق به گذراندن آزمون کتبی و سراسری به پایان میرسد و سپس دانشجو وارد دروس تخصصی تر میشود. دروس تخصصی مانند پزشکی داخلی و یا میکروبیولوژی حدود 6 ترم طول میکشند و بعد از آن دانشجو باید 2 ترم در کنار یک پزشک بعنوان دوره طرح خود کار کند.
نحوه ورود به کالج پزشکی در آلمان
معمولا برای ورود به هر رشته ای در هر دانشگاهی در کشور آلمان، قبولی در کنکور سراسری ایران در آن رشته شرط اولیه ورود می باشد. سازمان مهاجرتی کوچ این امکان را برای متقاضیان فراهم می آورد تا صرف نظر از رشته و دانشگاه پذیرفته شده در ایران در زیرگروه آزمایشی علوم تجربی ، جهت اخذ پذیرش در رشته های علوم پزشکی اقدام نمایند. متقاضیان ابتدا باید 1 سال در کالج به تحصیل بپردازند و موفق به گذراندن دروس زبان آلمانی، زیست شناسی و ریاضی شوند، و سپس تحصیل خود را در دانشگاه در یکی از رشته های پزشکی، دندان پزشکی و یا داروسازی آغاز کنند.
پس از اخذ پذیرش اولیه از کالج و ورود به آلمان، متقاضی باید در آزمون ورودی کالج، که عموما شامل سوالات گرامر زبان آلمانی در سطح B1 و یا B2 و همچنین ریاضی است شرکت کرده و در صورت کسب حد نصاب لازم، میتواند وارد کالج شود.
متقاضیانی که تمایل دارند تا برای تخصص و تحصیلات در مقاطع بالاتر تحصیلی اقدام کنند، باید توجه داشته باشند که تمامی پزشکان و دانشجویان پیراپزشکی برای تحصیلات و کار در آلمان نیاز دارند تا در سازمان تخصصی مربوط به رشته خود ثبت نام کنند تا شرایط ایشان ارزیابی و سپس تایید شود.
خوابگاه ها در آلمان
خوابگاه ها به دو دسته ی خوابگاه های دانشجویی و خوابگاه های خصوصی تقسیم بندی می شوند. دانشجویان معمولا ترجیح می دهند از خوابگاه های وابسته به دانشگاه حداقل برای سال اول تحصیل استفاده کنند تا پس از آنکه با شرایط زندگی در آلمان آشنا شدند برای اجاره آپارتمان های چند نفره با دوستان خود اقدام کنند. متوسط هزینه اجاره خوابگاه ماهیانه 300 یورو می باشد.
• کار و اقامت پس از تحصیل در آلمان
دانشجویان پس از تحصیل می توانند ویزای جستجوی کار 18 ماهه دریافت کنند و به صورت رسمی قرارداد کاری با یک کارفرما داشته باشند می توانند پس از 5 سال اقامت کاری در این کشور، به هدف اقامت دائم آلمان نزدیک شوند و پس از آن درخواست پاسپورت یا تابعیت آلمانی را ارائه نمایند.
• بیمه و خدمات دانشجویی در آلمان
تعرفه بیمه دانشجویی با شرکت های بیمه دولتی ماهانه مبلغ ۷۸ یورو است. پس از سی سالگی دانشجویان موظف هستند، تعرفه ی دیگری برابر با ۱۶۰ یورو در ماه بپردازند. همسر و فرزندان دانشجو که به همراه وی در آلمان اقامت دارند، در صورت اثبات ناچیز بودن درآمد وی از پرداخت حق بیمه معاف خواهند بود. دانشجویانی که به هنگام ثبت نام در دانشگاه ۲۹ سال بیشتر دارند، نمی توانند از تعرفه بیمه دولتی بهره ببرند و باید به شرکت های خصوصی بیمه مراجعه کنند. دانشجویان هنگام ثبت نام در دانشگاههای آلمان موظف هستند تحت پوشش بیمه (“بیمه درمانی دانشجویی” (studentische Krankenversicherung) باشند. لذا بدون قرارداد بیمه امکان ثبت نام در دانشگاهها وجود ندارد.
مزایا و معایب تحصیل در آلمان
از جمله مزایای تحصیل در آلمان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- هزینه های رایگان تحصیل
۲- امکان اخذ بورسیه در مقاطع تحصیلات تکمیلی
3 – تحصیل به زبان انگلیسی در مقاطع تحصیلات تکمیلی و به زبان آلمانی در کارشناسی
۴- دارا بودن دانشگاههایی با رنکینگ برتر بین المللی
۵- نزدیکی مسافت به ایران
6- کیفیت بالا آموزش
7- استاندارد بالای زندگی
8- ارائه مدارک رده بالا در سطح جهان
9- 12 درصد از دانشجویان بین المللی در آلمان تحصیل می کنند
10- سومین مقصد تحصیلی در بین دانشگاه های جهان برای دانشجویان بین المللی
11- امکان یافتن کار مناسب بخاطر دارا بودن اقتصاد برتر در میان کشورهای اروپایی
و در نهایت معایب تحصیل در آلمان:
یادگیری یک زبان جدید یکی از مهمترین چالش های یک کشور جدید است، از انجاییکه 95 درصد مردم آلمان به زبان آلمانی صحبت می کنند تا زمانی که در آنجا باشید مجبور خواهید شد این زبان را یادبگیرید. به خصوص دانشجویانی که در رشته های پزشکی و پیراپزشکی تحصیل می کنند، به این علت که باید دوره های طرح اجباری را بگذرانند، باید بتوانند با مردم آلمان ارتباط برقرار کنند. در نهایت به هرکجای دنیا که مهاجرت کنید، تا با زبان رسمی آن کشور آشنا نباشید شرایط زندگی و کار مطلوبی نخواهید داشت.
عادت نداشتن به غذاهای جدید و دور ماندن از محیط خانه و دلتنگی های ناشی از آن نیز یکی دیگر از چالش های دانشجویان خارج از کشور است.
با توجه به تجربیات سازمان مهاجرتی کوچ با خیالی آسوده پرونده خود را به ما بسپارید تا در جهت رسیدن به اهدافتان یاری تان کنیم.
جمع بندی:
در میان کشورهای اروپایی، آلمان بعنوان قطب صنعت اروپا، یکی از پرمتقاضی ترین کشورها برای تحصیل ایرانیان می باشد. تحصیل رایگان و اهدای بورسیه های تحصیلی در کنار فرصت های شغلی بسیار، متقاضیان زیادی را جذب این کشور صنعتی می سازد. پس فرصت را از دست ندهید و همین حالا با سازمان مهاجرتی کوچ تماس بگیرید.